top of page
  • FLY Club

PADOBRANSKA TURNEJA - etapa°1

Updated: Aug 15, 2018


"Projekt padobranske turneje hrvatskom, nastao je temeljem nekoliko razloga i poriva, prvenstveni poriv je bio izazov - napraviti nešto pozitivno i nešto novo."

Padobranskom turnejom hrvatskom, želja nam je bila ukazati zrakoplovcima koji se u svojim lokalnim sredinama sami entuzijastički bore sa propisima i vlastitim skromnim financijama da nisu sami na ovom svijetu, da nas ima puno koji imamo iste probleme u svojim sredinama i da zajedničkim snagama možemo napraviti puno.

Ono što smatram da možemo napraviti je – informirati javnost, čelnike lokalnih i regionalnih samouprava, ali i saborske zastupnike i članove Vlade RH o mogućnosti i potrebi sustavnog rješavanja pitanja sportskog zrakoplovstva u Hrvatskoj i to kroz umrežavanje malih aerodroma koje je potrebno dići na nacionalnu stratešku razinu i to radi svojeg značaja u smislu korištenja u slučaju prirodnih nepogoda, policijskih, tragačkih, vojnih i protupožarnih potreba, prometne povezanosti ali i turističkog razvoja.

Smatram da aerodrome treba zajedničkim snagama urediti i dati im mogućnost da kroz međunarodne aktivnosti postanu ekonomski samoodrživi. Takav model upravljanja omogućit će razvoj zrakoplovnog sporta i zrakoplovnog turizma, a u konačnici će podići kvalitetu života lokalnih zajednica i otvoriti perspektive mlađim generacijama.


Iskustvom padobranske turneje hrvatskom – kroz prvu etapu – kontinentalnim dijelom Hrvatske gdje smo obišli aerodrome i gradove Borovo – Vukovar, Sopot – Vinkovci, Jelas – Slavonski Brod, Čepin – Osijek, Beli Manastir, Daruvar, Bjelovar, Varaždin, Lučko i Čazmu dobili smo usuglašenu podršku i potporu. Lokalne zajednice su prepoznale potencijale o kojima smo im govorili i sad nam preostaje da pređemo na konkretnije korake u revitalizaciji aerodromskih lokacija i korake u osnaživanju mreže sportskih aerodroma u Hrvatskoj.

Simboličnu financijsku potporu projektu dala je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, nefinancijsko pokroviteljstvo je preuzela Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo obrane i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo su ustupili helikopter Mi-8 MTV1 za skokove u Čazmi, a kao podupiratelji su se istaknule tvrtke Huawei Hrvatska kao donator smartphone uređaja za glavnu nagradu Photo Conetesta i mStart kao partner u izradi aplikacije za mobilne uređaje FLY CLUB, kojom ćemo približiti svoj rad i svoje projekte javnosti.

Ovaj projekt FLY-a, koji dolazi kao akronim iz riječi Flying, Landcruising i Yachting, u startu je prepoznat kao vrlo modalan ili slikovitije rečeno, projekt od fine gline kojeg je moguće lijepo oblikovati u skladu s brojnim idejama, mogućnostima ali i ograničenjima i zaprekama, ili drugim riječima može ga se okarakterizirati da nije krut i strogo definiran. Upravo ovakvo svojstvo projekta omogućilo je da se pojedini segmenti FLY projekta razvijaju prirodnim tijekom. Taj prirodni tijek je ukazao da je najuža zrakoplovna zajednica prepoznala problematiku u kojoj se nalazi i prepoznala rješenje koje FLY nudi. Ključna vrijednost FLY-a je sinergija sudionika i potencijala.


#flyclubcro #flyclub #flyphotocontest #padobranskaturneja

53 views
bottom of page